Kruisboogschieten legaal?

Kruisboogschieten, legaal of illegaal?

Kruisbogen, zijn die eigenlijk wel legaal? Heb je een vergunning nodig voor een kruisboog? Mag je in Nederland jagen met je kruisboog? De wet wapens en munitie beschrijft de regelgeving op het gebied van schieten, hiermee worden vuurwapens bedoeld, maar ook het in bezit hebben van kruisbogen, bepaalde messen en het in bezit hebben van munitie. In dit artikel komt de legaliteit van kruisbogen aan bod.

Wapenwet
De wet voor wapens en munitie bestaat uit een aantal categorieën waarin een hele rats wapens worden beschreven of het bezit, vervoer en gebruik ervan legaal of illegaal is, of dat er bijvoorbeeld een vergunning voor nodig is. Er zijn vier categorieën:
1. Ongewenste niet-vuurwapens (stiletto’s, werpmessen, vlindermessen, boksbeugels en katapulten)
2. Militaire wapens (volautomatische vuurwapens, handgranaten en ander zeer gevaarlijk oorlogsmateriaal)
3. Pistolen, revolvers en geweren. Alle wapens uit deze eerste drie categorieën zijn verboden. Zelfs als ze nep zijn en er op lijken mag je er niet mee rondlopen (uitzondering bij kruigsmacht en politie en vergunningen uiteraard).
4. Blanke wapens (o.a. kruisbogen)

In dit artikel richt ik mij op het toelichten van de vierde categorie ‘Blanke wapens’. Hieronder vallen zwaarden, degens, wapenstokken, luchtdrukwapens (o.a. luchtbuksen), harpoenen en last but not least kruisbogen. Naast deze groep wapens vallen er nog een hoop voorwerpen onder die niet zozeer als wapen bedoeld zijn, maar wel zo kunnen worden gebruikt. Denk dan aan een honkbalknuppel die wordt meegenomen naar een evenement waar deze niet hoort.

Kruisbogen legaal?
Kruisbogen zijn in principe legaal, je hoeft er geen vergunning voor aan te vragen. Mits je meerderjarig bent! Kruisbogen mogen niet door minderjarigen worden gebruikt. Je mag in Nederland en België als meerderjarige dus gewoon kruisbogen kopen. Voor het vervoeren van je kruisboog gelden ook duidelijke regels. Je moet je kruisboog volgens de wet dusdanig vervoeren dat deze niet direct gebruikt kan worden. Hiermee wordt bedoeld dat hij niet per ongeluk afgaat wanneer er een pijl in je kruisboog zit, maar ook dat je hem niet direct kunt gebruiken. Hier zijn speciale hoezen voor die ervoor zorgen dat de pees niet strakgetrokken kan worden wanneer de kruisboog in zo’n hoes zit.

Jagen met Kruisboog
Jagen met je kruisboog is in Nederland en België verboden, je mag je kruisboog alleen gebruiken op de schietbaan of op je eigen (afgesloten) terrein voor recreatief gebruik. Wil je toch jagen met je kruisboog? Dat kan in Canada en Amerika, hier mag je jagen met je kruisboog in bepaalde seizoenen. Ga van te voren goed na in welke staat je met je kruisboog mag jagen en in welke dat verboden is. Wetten voor kruisboogschieten worden regelmatig aangepast in Amerika en Canada houd deze dus goed in de gaten.

Kruisboog bestellen?
V-nix heeft een ruime collectie plastic kruisbogen, aluminium kruisbogen, houten kruisbogen, mini kruisbogen en kruisboogpistolen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s