Wetgeving Multicopters

Ze winnen steeds meer populariteit en we krijgen er steeds meer vragen over, maar wat mag je nu precies wel en niet met een drone? Tijd voor een artikel om het een en ander duidelijk te maken voor zover de politiek dat toelaat, want de ontwikkeling voor een algemene wetgeving omtrent drones is nog volop in gang. Momenteel worden de onderstaande regels gehanteerd.

Recreatief doel

In de Regeling Modelvliegen van de rijksoverheid zijn de regels voor hobbymatig modelvliegen met recreatief doel vastgelegd. Hierbij kunnen extra regels van de gemeente en/of provincie overstijgend zijn. Om een drone (ook wel: multicopter) binnen de Regeling Modelvliegen te laten vallen mag de maximale startmassa 25 kilogram bedragen.

Beroepsmatig gebruik

De wetgeving rondom drones is volop in beweging en er wordt nog steeds gezocht naar een algemene richtlijn. Momenteel geldt de regel dat het verboden is om met een RPAS / UAS drone commercieel te vliegen, tenzij u hiervoor een ontheffing heeft verkregen. De ontheffing voor RPAS betreft de zogenaamde combi-ontheffing voor:

  • Het verbod om van het luchtruim gebruik te maken.
  • Het verbod om een luchtvaartuig te bedienen zonder daarvoor geldig vliegbewijs.
  • Het verbod om een luchtvaartuig te gebruiken zonder geldig bewijs van luchtwaardigheid en geluidscertificaat.

Een ontheffing kan worden aangevraagd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. De eisen waaraan moet worden voldaan om deze ontheffing te verkrijgen staan vermeld op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Het onderscheid tussen recreatief en beroepsmatig gebruik is een enigszins grijs gebied; een hele duidelijke scheiding is er niet. Het enige dat de twee soorten gebruik onderscheidt is het vliegen tegen een vergoeding of niet.

Wetgeving Multicopters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s