Timelapse film maken met GoPro

Misschien heb je ze wel eens gezien, filmpjes die bestaan uit super veel foto’s die vervolgens versneld worden afgespeeld. Deze techniek noemen we Timelapse, en levert vaak erg leuke beelden op. Deze techniek bestaat al sinds 1897, en vooral de filmpjes waarop is te zien hoe een bloem in bloei komt, of wolken die langstrekken zijn erg bekend.

In dit artikel ga ik jullie wat meer vertellen over de werking van deze techniek, en hoe je zelf time-lapse filmpjes kunt maken met je GoPro. In de komende weken volgt ook een timelapse tutorial voor de Contour en Drift sportcamera’s.

De Timelapse techniek

De techniek die wordt gebruikt voor het maken van timelapse filmpjes is eigenlijk heel eenvoudig. Door minder foto’s per seconde te gebruiken dan de afspeelsnelheid per seconde krijg je een prachtig effect. In onderstaande afbeelding is gekozen voor 6 frames per seconde (fps), 6 foto’s dus. Vervolgens worden deze in de computer achter elkaar geplaatst en afgespeeld met 24fps waardoor het timelapse effect ontstaat. Natuurlijk kan je zelf variëren met het aantal fps. sportcamera’s hebben vaak niet de mogelijkheid om 6 fps te schieten, maar desondanks kan je ook met deze camera’s prachtige filmpjes maken.Timelapse graph

GoPro camera instellen voor Timelapse

Voor het maken van een time-lapse dient je GoPro sport camera te worden ingesteld op het maken van een X aantal foto’s in een X aantal seconden. De nieuwe GoPro HD Hero 2 beschikt over een speciale time-lapse functie om elke 0.5 seconde een foto te maken, andere mogelijkheden zijn om elke 1, 2, 5, 10,30 of 60 seconden een foto te maken. In de meeste gevallen is het, hoe meer foto’s hoe beter de timelapse.

Voor de GoPro HD Hero zal je de camera in de foto modus moeten plaatsen, en vervolgens in de PES (Photo Every Second) modus.  Een duidelijke how to voor de GoPro zie je in onderstaande video.

Time-lapse software

Voor het maken van een mooie timelapse is het van belang dat je de juiste software gebruikt. Er zijn veel verschillende software pakketten, in dit artikel gaan we uit van twee programma’s die iedereen waarschijnlijk standaard op zijn computer heeft. Voor gebruikers van Windows computers is dit Windows Movie Maker, voor de Apple gebruikers is iMovie geschikt. Beide programma’s zijn geschikt voor de beginnende gebruiker, wanneer je al wat ervaring hebt met het maken van een time-lapse is Adobe Bridge of Adobe Premiere Pro een goede oplossing.

Windows Movie Maker

In onderstaande tutorial video een duidelijke uitleg over het maken van een timelapse in Movie Maker.


Apple iMovie

In onderstaand filmpje zie je in een korte en heldere tutorial hoe je een timelapse filmpje maakt in iMovie.


 

Panorama maken met Camalapse

camalapse-timelapseEen timelapse maken is natuurlijk prachtig, je kunt bijvoorbeeld op een prachtige manier de ondergaande zon vastleggen. Hiermee kan je echter maar één beeld vastleggen waardoor het kan gaan vervelen, gelukkig heeft V-Nix de oplossing: de Camalapse. Met dit apparaatje is het mogelijk om je GoPro in 60 minuten 360 graden te laten ronddraaien, zodat je een prachtige panorama kan maken.

GoPro accuduur verlengen

Bij het maken van een timelapse gaat er vaak veel tijd verstreken. Het is dus belangrijk dat de camera beschikt over een lange accuduur. In ons artikel GoPro accuduur verlengen lees je hoe je tot wel 20 uur lang foto’s kan maken.

Een gedachte over “Timelapse film maken met GoPro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s