Kruisbogen versus Handbogen

Er zijn verschillende soorten bogen, kromme bogen, regenbogen (grappig ben ik he) en waar we het vandaag over gaan hebben: handbogen en kruisbogen.
Als je wilt beginnen met boogschieten is het goed om te weten wat recurve is, wat er nou met lbs wordt bedoeld, wat compound is en of je nu voor een kruisboog of een handboog moet gaan. In dit artikel geef ik antwoord op deze vragen.

Recurve boog
De recurve boog wordt veelvuldig gebruikt in de boogschietsport. De uiteinden (werparmen) van de recurve boog buigen van de boogschutter af. De recurve uiteinden van de boog buigen tijdens het aanspannen mee. Een recurve boog geeft bij het schieten kracht mee vanuit deze gebogen delen. Hieronder een afbeelding van een recurve handboog. Je kunt ze gemakkelijk herkennen aan de naar de andere kant gebogen uiteinden.

recurveboog

Verschillende delen
Zoals je op bovenstaande afbeelding al kunt zien, bestaan veel bogen uit meerdere delen. Om de boog meer buigzaam of sterker te maken, dit hangt natuurlijk ook van het materiaal af waar de boog van gemaakt is.

Long bow
De longbow is ooit uitgevonden door een slimme meneer die zijn pijlen nog verder wilde schieten dan met een kruisboog. Pijlen die worden afgeschoten met een longbow hebben een bereik van een paar honderd meter. Robin Hood had er zo een.

Compound Handboog
Een compound boog is een boog die door middel van kabels en katrollen de boog buigt. Een compoundboog is minder flexibel dan een recurve boog of een longbow, door de katrollen wordt de pijl zo’n twee keer sneller afgeschoten dan een recurve handboog of longbow.

Composietboog
Een composietboog is van verschillende materialen gemaakt, met als doel om de boog te versterken. Composietbogen kunnen bestaan uit hout met plastic materiaal, of aluminium. De meeste bogen bestaan uit meerdere materialen.

Handboog versus kruisboog
Kruisbogen zijn krachtiger en nauwkeuriger dan handbogen. Dat komt omdat de trekkracht vaak zwaarder is en omdat je de boog zelf niet langdurig hoeft vast te houden om hem aan te spannen, wat bij een handboog wel het geval is. Een kruisboog kan dwars door bijvoorbeeld een ijzeren plaat heen schieten, een pijl die met een handboog wordt afgeschoten ketst hier op af.

Trekkracht
De trekkracht van een boog wordt altijd uitgedrukt in lbs (Engelse ponden). Recurve bogen varieëren van 15 tot 50 lbs trekkracht. Zwaardere recurve bogen boven de 50 lbs worden vooral voor de jacht gebruikt. Jagen met een kruisboog is in Nederland verboden.
De trekkracht wordt bepaald door de boog uit te rekken tot precies 26,25 inch. Het gewicht wat er dan aan hangt, het aantal lbs, is dan de trekkracht van de boog.

Heb je vragen over kruisbogen en/of handbogen? Je kunt contact met ons opnemen of hieronder je vraag stellen. Dan krijg je van ons zo snel mogelijk een antwoord!

2 gedachten over “Kruisbogen versus Handbogen

 1. Hallo,

  Ik wil een kruisboog aanschaffen en vraag me af wat ik beter kan doen, een compound kruisboog of een recurve kruisboog?
  Allebei hebben ze 150 lbs en bijna de zelfde snelheid.
  De recurve van Jandoa en de compound van man kung.
  Hopelijk brengt u advies me wat verder.

  mvg Gerben

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s